opvolger anouk van de pol

Jorrit Okkerman als waardige opvolger van Anouk van de Pol binnen Sensor Maritime

Toen Sensor Maritime 7 jaar geleden als veelbelovende startup de binnenvaart betrad, stond Anouk van de Pol aan het roer. Het idee van Sensor Maritime toentertijd? Met behulp van slimme technologie het aantal ongevallen in de binnenvaart drastisch omlaag halen. Met die visie bracht Anouk samen met het team verschillende succesvolle producten naar de markt. Met Bridgescout® als paradepaardje dat inmiddels hét erkende brughoogtedetectiesysteem is op de Europese binnenwateren, heeft Anouk beslist dat het tijd is voor het varen van een nieuwe koers en draagt zij het stokje over aan Jorrit Okkerman. In onderstaand interview blikken we terug op haar tijd bij Sensor Maritime, haar tegenslagen en successen, en hoe zij en Jorrit de toekomst voor zich zien.

Een nieuwe fase is aangebroken en ik denk dat Jorrit de aangewezen persoon is om Sensor Maritime verder te helpen in die fase.

Hoe het begon

anouk van de pol

Anouk van de Pol kwam na haar studie Strategic Management aan Tilburg University te werken binnen het familiebedrijf van Hans  Giezenberg om de nieuwe strategie te bepalen en te implementeren in de dagelijkse operatie. Anouk: “Na een tijdje ontstond het idee voor een nieuw project, wat later Bridgescout® zou zijn. Met het moederbedrijf Sensor Invest richtten we ons vooral op de industrie, maar  dit product was bedoeld voor de binnenvaart. Omdat ik veel ideeën had over de positionering van het product in deze nieuwe markt én over de nieuwe organisatie Bridgescout BV – later Sensor Maritime – an sich, heeft Hans mij toen gevraagd dit op te pakken. Dat avontuur ben ik toen, samen met onze huidige Senior Product Developer Mark Ivo van Ooijen, met volle overtuiging aangegaan.”

Jorrit Okkerman z’n verhaal begon op het Maritiem Instituut Willem-Barentsz op Terschelling, waar hij het zeemanschap heeft geleerd, met als hoogtepunt het varen op een cruiseschip van de Holland-Amerika Lijn. Jorrit: “Tijdens mijn stage kreeg ik een specifieke fascinatie voor de kalibratie van het gyrokompas met behulp van de sterren. Daarvoor combineerde ik allerlei Excel-sheets, maar al snel liep ik tegen de limieten van Excel aan. Toen een vriend me later vertelde over programmeertaal Python ging er een wereld voor me open. Met deze taal en wat megatronica ervaring maakte ik verschillende sensor oplossingen in mijn vrije tijd.  Toen was de stap naar een master Remote Sensing op de TU Delft snel gemaakt – daar heb ik de theorie achter sensoren bestudeerd, met een specialisatie in GNSS. Ik ben een tijd geleden al een keer op bezoek geweest via het neefje van Hans. Nu, drie jaar later en nu ik mijn studie bijna heb afgerond, ga ik mijn beide passies combineren.”

jorrit okkerman

Anouk, met de deur in huis: waarom draag jij het stokje over?

Anouk: “Mijn kwaliteiten liggen denk ik in het positioneren van een bedrijf én het creëren van een netwerk. Die basis is in de afgelopen jaren gelegd. We hebben onze positie ingenomen en een netwerk opgebouwd waar we trots op kunnen zijn. Ik denk dat het bedrijf in een volgende fase terechtgekomen is, waarin we nog meer inzetten op de technologische ontwikkelingen in de binnenvaart. Mijn werk zit erop, een nieuwe fase is aangebroken en ik denk dat Jorrit de aangewezen persoon is om Sensor Maritime verder te helpen.”

Even terug in de tijd: waarom dacht jij 7 jaar geleden, dit gaat het worden?

Anouk: “Wat we hadden was een prototype van een oplossing voor een bekend probleem – aanvaringen in de binnenvaart. Ik voelde de potentie, omdat het een probleem is met grote gevolgen en omdat ik zag dat wij technologisch al ver waren om dit probleem op te lossen. Verder vind ik het gewoon heel leuk om concepten uit te denken en die te positioneren in een markt. Om dit te doen in een markt waar ik totaal niet bekend mee was, klonk als een uitdaging die ik graag aan wilde gaan.”

We zijn verantwoord blijven groeien en ontwikkelen, en hebben een toekomstbestendig systeem in de markt gezet. Ik ben heel tevreden.

Had je verwacht na 7 jaar op dit punt te staan met Sensor Maritime?

Anouk: “Nou, als ik toen vooruit had kunnen kijken, had ik het aantal aan boord geplaatste systemen wellicht hoger willen zien, maar als ik kijk naar het product dat Bridgescout® geworden is, ben ik enorm trots. We zijn verantwoord blijven groeien en ontwikkelen en hebben een toekomstbestendig systeem in de markt gezet. Ik ben heel tevreden.”

Wat zijn voor jou de grootste uitdagingen geweest?

Anouk: “Onze grootste uitdaging was om als nieuwe naam geaccepteerd te worden in een bestaande en enigszins behouden markt. Mensen aan tafel krijgen om ze vervolgens te overtuigen van de toegevoegde waarde van je product én het vertrouwen krijgen dat het na een x-aantal jaren nog steeds van toegevoegde waarde zal zijn, dat was zeker uitdagend.”

Je noemt jullie klanten partners merk ik, waarom is dat?

Anouk: “Wij hebben veel kennis en expertise op het gebied van sensortechnologie, alleen de binnenvaart was compleet nieuw voor ons. Wij maken producten die gebruikt worden aan boord van binnenvaartschepen, dus de samenwerking met rederijen en kapiteins was voor ons belangrijk voor de ontwikkeling van onze producten. Het is geen eenrichtingsverkeer, dus noem ik onze klanten liever partners.”

Hoe hebben jullie dan uiteindelijk het vertrouwen gekregen vanuit de markt?

Anouk: “We hebben ons altijd bewust gericht op de grotere, gerenommeerde rederijen met het idee: als we van hen het vertrouwen krijgen, dan is dat een krachtig signaal richting de rest van de markt. Daar hadden we flink wat uithoudingsvermogen voor nodig, maar dat heeft wel zijn vruchten afgeworpen.”

Op welke prestaties ben jij het meest trots, kijkend naar het bedrijf maar ook naar jezelf? 

Anouk: “Dat we er nog zijn én de manier waarop. Het begon als een avontuur en veel was nieuw. We hebben nu de positie in de markt die we wilden en we hebben een mooie basis met een toekomstbestendig product. Als ik naar mezelf kijk ben ik trots op het netwerk wat ik door de jaren heen heb opgebouwd.” 

Ik wil heel graag de lijn doorzetten met de huidige applicaties, maar hoop ook nieuwe, succesvolle producten toe kunnen voegen.

Jorrit, kijk jij uit naar deze stap in je prille carrière?

Jorrit: “Zeker. Als je kijkt naar het werk wat de afgelopen 7 jaar is verzet, vind ik het heel mooi dat ik daarop voort mag gaan borduren.”

Als je kijkt naar jou als persoon, waar ligt jouw kracht?

Jorrit: ““Het uitwerken van ideeën in een technisch product. Dat ik dit kan gaan doen binnen Sensor Maritime vind ik gaaf. Ik heb al een aantal ideeën in m’n hoofd voor de nieuwe LiDAR-sensor. Als ik naar de markt én de technische mogelijkheden kijk, dan krijg ik alleen maar meer ideeën.”

Wat zijn jouw plannen voor het komende jaar?

Jorrit: “Allereerst gezinsuitbreiding. Mijn eerste kindje komt er in januari aan. Op het gebied van Sensor Maritime wil ik heel graag de lijn doorzetten met de huidige applicaties, maar hoop ik ook nieuwe, succesvolle oplossingen toe kunnen voegen.”

Anouk, waarom geloof jij in Jorrit als juiste opvolger?

Anouk: “Om te beginnen, is Jorrit een heel fijn persoon. Ik denk dat hij naast technisch ook sociaal goed onderlegd is. Hij is jong, wil graag en kan snel schakelen. Hij past optimaal in het team. Jorrit is iemand die veel technische kennis in huis heeft. In gesprekken kan Jorrit meteen meedenken in een technische oplossing voor een vraagstuk. Hij kan de technische vertaalslag maken van de vraag vanuit de markt naar de producten die ontwikkeld kunnen worden.”

Je gaat nu weg, maar waar hoop jij dat Sensor Maritime tijdens het 10-jarig jubileum staat?

Anouk: “Dan is het niet meer de vraag óf er een Bridgescout®-systeem aan boord van een binnenvaartschip zit, maar waar hij gemonteerd is. Daarnaast hebben we een heel mooi nieuw product ontwikkeld waarbij we met één sensor enorm veel data op en rondom het schip kunnen verzamelen om de kapitein te ondersteunen in de dagelijkse operatie, maar ook om de hele omgeving en dus de complete binnenvaart veiliger te maken.”

Jorrit: “Ik hoop binnen het eerste jaar al een mooi product toe te voegen aan ons portfolio, wat zich over 3 jaar tijdens het 10-jarig jubileum bewezen heeft!”

Welke tips wil jij aan Jorrit meegeven?

Anouk: “Ik wil hem als tip geven om samenwerkingen op te zoeken. Doe het niet alleen, maar werk samen met onze partners. Vertrouw daarnaast op je eigen ideeën en heb geduld voor de implementatie van die ideeën.”

Ik blijf ambassadeur voor Sensor Maritime en zal vanaf de zijlijn betrokken blijven. Voor de rest ligt alles open.

En wat ga jij nu doen?

Anouk: “Voor nu is het idee om een sabbatical te houden. Ik ga er blanco in en ga kijken wat er op mijn pad komt. Ik blijf ambassadeur voor Sensor Maritime en zal vanaf de zijlijn betrokken blijven. Voor de rest ligt alles open.”

Scroll to Top